Att börja med att smida en ring är ett perfekt första projekt i silversmide. Det hjälper dig att bekanta dig med verktygen och få en grundläggande förståelse för de olika momenten. Under vår helgkurs börjar vi med att skapa en enkel ring, där vi går igenom varje steg tillsammans. Efter att ha gjort din första ring kan du sedan välja ett eget projekt för resten av kursen.
Här är de sju stegen vi går igenom under arbetet med din första ring:
1. Introduktion till material och verktyg
Först får du en genomgång av silver som material och de verktyg vi använder, som filar, hammare, såg, lödutrustning och polermaskiner. Du får en känsla för verktygen och lär dig hur de används för att bearbeta silver.
2. Mäta och såga
Vi börjar med att mäta ditt finger och räkna ut hur mycket silver du behöver för att göra en ring som passar perfekt. Därefter sågar du silvertråden i rätt längd. Rätt mått och precision är viktiga för att få en ring som sitter bra.
3. Forma, bocka och smida
Nu böjer och formar du silverstycket till en cirkel som ska bli din ring. Detta görs med hjälp av en ringregel, hammare och plastklubba för att ge ringen sin runda form. Målet är att få en jämn cirkel utan skarpa kanter.
Viktig term: Ringregel – en konisk metallstav där du formar ringen till rätt storlek.
4. Löda
Efter formningen är det dags att löda ihop ringen. Du värmer ringen och applicerar en bit lod på skarven för att sammanfoga dem. För att lodet ska fästa och flyta ut på rätt ställe så penslar man både lödställe och lodet med flussmedel. Det hindrar oxidering på lödstället. Här lär du dig använda både värme och flussmedel för att få en stark fog. Efter lödningen lägger du ringen i betbadet en svag syralösning (citronsyra blandat med vatten) som används i silversmide för att ta bort flussrester och oxidation som bildas på silverytan under lödning och värmning. Därefter kratzar du du ringen- en kratza är en borste med mässingstrådar. Kratza används efter lödning eller värmning. Genom att borsta ytan med en kratza kan du återställa en jämn, ren yta som är redo för polering eller annan ytbehandling.
Viktiga termer: Lödning – tekniken för att sammanfoga metallstycken med lod; Flussmedel – hjälper lodet att flyta jämnt över metallytan och bilda en stark bindning. Kratza- mässingsborste.
5. Fila och slipa
När ringen är rengjord börjar du fila och slipa ytan för att få bort ojämnheter och skarpa kanter. Här används olika filar och slippapper för att skapa en jämn och fin yta som förbereder ringen för poleringen.
6. Polering
Sista steget är att polera ringen för att få fram dess slutliga glans. Poleringen sker med en polermaskin eller för hand med polertrissor och polermedel. Detta framhäver silvrets naturliga lyster och ger ringen en proffsig glans.
7. Sista steget – vitkokning
Vitkokning handlar om att få fram en ren silveryta på silverlegeringar. Processen går ut på att avlägsna koppar från ytan av en silverlegering (till exempel sterlingsilver, som är 92,5 % silver och 7,5 % koppar), vilket exponerar ett tunt lager av rent silver och ger metallen en jämn, vit, matt yta.
Vitkokning utförs genom en kombination av upphettning och syrabad, till exempel ett betbad som är en blandning av citronsyra och vatten:
- Upphettning: Först hettas silvret upp, vilket får kopparen i legeringen att oxidera snabbare än själva silvret. Det bildas då ett lager av kopparoxid på ytan.
- Syrabad: Efter upphettningen placeras silvret i betbadet (citronsyra eller annan syra), som löser upp kopparoxiden från ytan. Genom att upprepa upphettningen och syrabadet några gånger kan man bygga upp ett tunt ytskikt som huvudsakligen består av rent silver.
Eget projekt
Efter att ha gått igenom dessa steg och skapat din första ring får du chansen att skapa något helt eget. Du kan välja ett projekt, till exempel ett hänge eller ett par örhängen, och arbeta vidare med de tekniker du just lärt dig. Jag finns där för att stötta och ge råd så att du kan förverkliga dina idéer!
Genom helgkursen får du inte bara skapa ett unikt smycke, utan även en grundläggande kunskap i silversmide som du kan bygga vidare på.
Här hittar du våra aktuella kursdatum
Här visar jag alster från helg- och kvällskurser. Välkommen att prova du också //Peter